HASTANEMİZİN İÇ VE DIŞ PAYDAŞLARI
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak sağlık hizmetlerini hastalarımıza en iyi şekilde sunmak, çalışanlarımızın ve hizmet verdiğimiz bireylerin memnuniyetini artırarak devamlı gelişim halinde olabilmek için işbirliği yapılan iç ve dış paydaşlarımız bulunmaktadır.
İç Paydaşlarımız
Üniversite Rektörlüğü
Hastane Başhekimliği
Tıp Fakültesi Dekanlığı
Öğretim Üyeleri
İdari Personel
Tıp Fakültesi Öğrencileri
Hastane Çalışanları
Dış Paydaşlarımız
Hastalarımız ve Hasta Yakınları
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı
Sağlık Bakanlığı
İl Valiliği
İl Sağlık Müdürlüğü
SGK
Diğer Hastaneler ve Sağlık Kurumları
Türk Kızılayı
Bankalar
Medya
Belediyeler
Sendikalar
Sivil Toplum Kuruluşları
Tedarikçi Firmalar
İç ve Dış Paydaşlarımızla Gerçekleştirilen Toplantılar
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İLE SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİ PAYDAŞ TOPLANTISI
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından Paydaş Toplantısı düzenlendi. Üniversitemiz Ebelik, Hemşirelik ve Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin uygulama kontenjanları, öğrencilerin mesleki uygulama sınırlılıklarının giderilmesi konusunda çözümlerin görüşülmesi, uygulamada görevlendirilen mentörler için yönetici desteği talebi, mentör eğitimi ve klinik rehberlik süreçleri için iş birliği fırsatlarının oluşturulması, bilimsel çalışmaların yürütülmesinde kolaylaştırıcı süreç yönetimi ve fiziki ortamla ilgili destek talebi gündem maddeleri ile toplantı gerçekleştirildi.
ESOGÜ HASTANESİ'NDE İHTİYAÇ SAHİBİ HASTALAR İÇİN SOSYAL MARKET OLUŞTURULDU
ESOGÜ Hastanesi’nde tedavi gören hastaların ihtiyaçları gönüllüler aracılığıyla hastane Sosyal Hizmet Birimi tarafından temin edilerek ücretsiz bir şekilde hastalara ulaştırılmaktadır.
Hastane Başhekimliği tarafından Prof. Dr. Servet Bilir Onkoloji Merkezi giriş katında 11.10.2024 tarihinde saat: 11.00'de KRC Elektro Market desteğiyle ‘Tüketen Değil Paylaşan Toplumuz’ sloganıyla karbon ayak izi sürdürülebilirlik sosyal projesi kapsamında ihtiyaç sahibi hastaların hastanedeki ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri Sosyal Marketin açılışı yapıldı.
Açılışa Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Bora ÇARMAN, ESOGÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Haluk Hüseyin GÜRSOY, Hastane Başmüdürü Ayşe KIRCI ile KRC Elektro Market Yönetim Kurulu Başkanı Hakan KIRAÇ ve KRC Elektro Market Satın Alma Müdürü Mürüvet YILDIRIM katıldı.
Hastaların hastanede bulundukları sürece ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla hizmet verecek olan Sosyal Markette; kimsesiz, yoksul, engelli ve acil şekilde gelen hastaların hastane içerisindeki ihtiyaçlarının ücretsiz şekilde karşılanacağı ve düşük gelirli hastaların ihtiyaç duydukları pijama, iç çamaşırı, terlik ve diş fırçası ile tarak gibi kişisel bakım ürünlerini ücretsiz olarak temin edebileceği belirtildi.
ESOGÜ HASTANESİ’NDE YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ SERTİFİKA PROGRAMI YAPILDI
ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 15 Nisan-28 Mayıs 2024 tarihleri arasında "Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikasyon Programı" düzenlendi. ESOGÜ Hastanesi yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerin görevlerini etkin ve verimli şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı Sağlık Alanı Sertifikalı Eğitim Standartları doğrultusunda planlanan bu yıl 6.’sı düzenlenen 11 kişinin katıldığı programda 15 gün teorik, 15 gün uygulamalı birçok hocamızın eğitimci olarak yer aldığı toplam 30 gün süren programın sonunda kursiyerlere Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilen sertifikaları verildi.
Eğitim ve Gelişim Hemşiresi ve Program Sorumlusu Emine Çetin ATAY tarafından düzenlenen "Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikasyon Programı" ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakımlarda görev yapan hemşirelerin yanı sıra; Eskişehir Yunusemre Devlet Hastanesi ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Hemşirelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ESOGÜ HASTANESİ’NDE BİLİNÇSİZ HAYVAN KESİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde açılan stant ile enfekte hayvan etlerinin gömülmesinin önemi hakkında vatandaşlara bilgi verilirken, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal DOĞAN, kontrolsüz hayvan kesimlerinin yaygın olduğu ülkelerde parazit hastalıklarının sıkça görüldüğünü belirtti. Enfekte etlerin tüketilmesi sonucu köpeklerde tenya büyüdüğünü ve dışkı yoluyla insan yaşam alanlarına taşındığını ifade eden Doğan, enfekte etlerin gömülmesi veya yakılması gerektiğini vurguladı.
Bilinçsiz hayvan kesiminin hem sokak köpekleri hem de insanlar için büyük risk oluşturduğunu belirtti. "Parazitel hastalıklar kontrolsüz hayvan kesimlerinin yaygın olarak yapıldığı ülkelerde çok görülüyor" dedi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinik girişinde yapılan etkinlikte yaklaşan Kurban Bayramı öncesi doğaya atılan hayvan etlerinin oluşturduğu etkiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu. Otçul hayvanların kist oluşmuş iç organlarının gelişi güzel çevreye atılmasıyla birlikte özellikle sokak köpeklerinin tüketimi, soframıza kadar uzanan bir enfeksiyon hastalığı döngüsünü başlatıyor. Enfekte etleri tüketen hayvanların bağırsaklarında oluşan tenya yumurtaları, dışkı yoluyla dışarı atılarak toprağa ve suya karışıyor. Yetiştirilen sebze ve meyvelerle de evlere taşınarak insanlarda kist hastalıklılarının oluşmasına neden oluyor. Açtıkları stant ile vatandaşlara bu tarz bir döngünün engellenmesi için Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların iç organlarının bilinçsizce sokağa atılmaması gerektiğini anlattıklarını söyleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal DOĞAN, "Bunların önüne geçmek için enfekte hayvan etlerini mutlaka gömmemiz ya da yakarak yok etmemiz gerekiyor" dedi.
ESOGÜ’de EMZİRME HAFTASI PANELİ GERÇEKLEŞTİ
Ülkemizde bebek ve çocuk sağlığına yönelik olarak; emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları” programı kapsamında her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Emzirme Haftası kapsamında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Neslihan Tekin, Prof. Dr. Özge Aydemir, Prof. Dr. Özge Sürmeli Onay, Sosyal Pediatri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Dinleyici, Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Barsan Kaya ve Emzirme Destek Polikliniği Hemşiresi Ayşe Özdemir tarafından emzirmenin önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacı ile ‘Emzirme Haftası Paneli’ düzenlendi. Panelde anne sütünün yararları ve emzirmenin önemi vurgulanarak emziren annelerin sık karşılaştıkları sorunlar ve çözümleri tartışıldı. ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde mevcut Anne Sütü Teşviki ve Bebek Dostu Hastane uygulamaları, Emzirme Polikliniğinde anne ve bebekler için sürdürülen çalışmalar paylaşıldı.
Doç. Dr. Meltem Dinleyici tarafından yapılan bilgilendirmede; Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2024 yılı için belirlenen teması "Açığı kapatmak: Herkes için emzirme desteği." olarak belirlenmiştir. Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en ideal besindir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Anne sütüyle beslenen bebeklerin ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, kanser, alerji, astım, obezite, diş yapısı bozuklukları ve bazı ruhsal hastalıkların daha az görüldüğünü belirtmektedir. Anne sütüyle beslenmenin, bebeğe olduğu kadar, anneye ülke ve aile ekonomisine ayrıca çevreye de katkısı vardır. Emzirme ile anne bebek arasındaki bağı kuvvetlenir, bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu gelişir, bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar, anneyi meme kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden korur, annenin doğum sonu kanamalarını azaltır, anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korumaktadır. Toplumun ve onu oluşturan bireylerin, sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında, mutlu, huzurlu ve güvence altında varlığını sürdürebilmesinde yeterli ve dengeli beslenme en temel koşullardan biridir. Beslenme yetersizliklerinin önlenmesi için atılması gereken ilk adım emzirmenin doğumdan sonra en kısa sürede başlatılması, anne sütü ile bebeklerin tek başına ilk 6 ay emzirilmesi, 6. ayın ardından uygun ek besinlerle emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesidir.
ESOGÜ HASTANESİ'NDEN YARDIMSEVERLERE TEŞEKKÜR PLAKETİ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalına yaptıkları maddi ve manevi katkılarından dolayı “Bir El de Sen Ver” Yardım Gönüllüleri ve 222 Eskişehir Motosiklet Derneğine teşekkür amaçlı plaket töreni düzenlendi. Başhekimlik toplantı salonunda düzenlenen törene Başhekim H. Hüseyin Gürsoy, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Yıldız, Doç. Dr. Gürkan Bozan, Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zeynep Canan Özdemir, Hastane Başmüdürü Ayşe Kırcı, Sağlık Hizmetleri Müdürü Zeynep Akgözlü, Sağlık Hizmetleri Müdür Yardımcısı Nihal Baysal, Çiğdem Özdemir ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Esin Gökalp katılım sağladı.
PERSONEL GENEL EĞİTİM VE PAYDAŞ TOPLANTISI
Hastane personelimiz için Eğitim Birimince düzenlenen ve Temizlik Hizmetleri Birim Sorumlusu Ramazan ATAK tarafından hastanede görev yapan temizlik personeline; hastanede genel alanlar ile ilgili kurallar, belirlenen risk düzeyine göre alanların temizlik kuralları, temizlik maddelerinin kullanım özellikleri, çalışanlar arası iletişim, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, temizlik malzemelerine maruz kalma, temizlik ve dezenfeksiyonun etkinliğini bozan yapısal sorunlar ile ilgili bilgilendirmelerde bulunulurken çalışanların anlatılan konular hakkındaki görüşleri değerlendirilerek bilgi alışverişinde bulunuldu.
PREANALİTİK SÜREÇLERDE KAN NUMUNELERİ TOPLANTISI
2-3 Eylül 2024 tarihinde Prof. Dr. Necla ÖZDEMİR Konferans Salonu'nda Üniversitemiz Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği tarafından Hizmet İçi Eğitim Planı kapsamında düzenlenen ve Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Özben Özden IŞIKLAR’ın önderliğinde "Preanalitik Dönemde Kan Numunelerinde Hata Kaynakları ve İyi Uygulamalar: Tüplerin depolama koşulları, hasta hazırlığında hatalar, kimliklendirme hatası, numune alım hataları, tüp alma sırasına uyulmaması, transfer sorunları vb." bilgilerin yer aldığı toplantıda preanalitik süreçlerde kan numunelerinin alımında rol alan Hemşire, Araştırma Görevlileri ve 6. sınıf İntern Doktorlara bilgilendirmelerde bulunuldu.